Høsttur til Bunæssaga og Ulveholtet i Rokke

Høsttur til Bunæssaga og Ulveholtet i Rokke

Publisert av Andreas Erichsen den 21.09.22. Oppdatert 23.09.22.

Grunneier Tommy Bunæs tok oss imot i solskinnet på Bunæs gård i nordre Rokke denne høstlørdagen. Selv om frammøte gjerne kunne vært større, vi var knapt 20, hadde vi som hadde tatt turen i alle fall en hyggelig tur i fin natur. På gårdstunet orienterte først Tommy litt om historien til gården og om dagens drift. Turleder for dagen var Dag Friberg. Etter å ha vist fram sin faste turutrustning i sekken, bar det av sted til skogs. Underveis langs runden på 3-4 km ble det korte stopp her og der hvor Dag fortalte om alt fra skogsboniteten til spor fra dyr.

Første mål for dagen var Bunæs-saga, en av plassene hvor husmannsgruppa har satt opp skilt og registrert stedet på www.kulturminnesok.no. Her ved Bunæselva visste man å utnytte vannkraften til å drive stadig mer avansert sagverk. Ser man nøye etter, finnes noen spor fortsatt. Blant annet noen fundamenter, rester etter drivverk og en kvernstein.

Videre var det ikke langt opp til Ulveholtet, som i dag tilhører Halden kommune sammen med skogsområdene rundt. Ulveholtet var husmannsplass under Bunæs gård og ble tidligere også kalt Bunæsholtet. Her tok vi nistematen, før vi satte kursen nedover mot parkeringa til Ulveholtet, og var straks tilbake på Bunæs igjen.

Takk for at du tok imot oss, Tommy – og takk for god turleding, Dag!

 

Fotograf var Jens-Chr. Strandos og du finner bildene fra turen under fanen "Album og Kart" her på hjemmesidene.